Kanske behöver begreppen indiespel och brädspel till att börja med få en förklaring. Genren brädspel är ett samlingsnamn för sällskapsspel som spelas på en plan vilket också kan kallas för ett bräde. I mer modernt tal kallar vi många gånger dessa typer av spel för sällskapsspel. Grunden kan vara en blandning av tur, strategi och skicklighet. GO, Kalaha och Dam är alla exempel på brädspel. Vad är då indiebrädspel? Indie som ju är en förkortning av independent är helt enkelt sällskapsspel som tas fram av mindre kända förlag. Därför finns det risk för att du missat många trevliga brädspel då de kanske inte finns i vanliga butiker eller casinon.

Exempel på mindre vanliga brädspel

Att ordna en spelkväll efter en middag tillsammans med familj och vänner kan vara jättemysigt. Ett eventuellt problem är just att välja brädspel eftersom urvalet är så stort. Ett förslag är Coup där det gäller att bluffa sig fram. Ni kan vara mellan två och sex spelare och den beräknade speltiden är endast minuter. Detta spel lanserades år 2012 och ni bör vara över 13 år. Alla spelare får som uppdrag att vara två stycken yrkesmänniskor men ska hålla detta hemligt för övriga deltagare. Samtidigt som ingen ska gissa vilka yrken som du representerar måste du kunna lista ut dina motspelares yrkestitlar.

Barnspel med dinosaurier

Ett annat tips på indiebrädspel där också familjens yngsta medlemmar kan vara med och spela är Roar-a-Saurus. Även detta spel tar omkring en kvart att spela och ni kan vara mellan två och fem stycken spelare. Spelet är detaljrikt illustrerat i klara fina färger vilket tilltalar de flesta barn. Det är dock bra om en vuxen är med den första gången eftersom spelreglerna endast är skrivna på engelska. Här handlar det om att kasta tärningar på ett bräde och få fram tre stycken lika med en dinosauriebild på. Då kan du nämligen attackera dina motståndare. Blir du själv attackerad fyra gånger har du förlorat.