Indiespelen har etablerat sig på marknaden tack vare möjligheterna att sprida spelen på internet. Frihet att kunna skapa spel utan kreativa begränsningar men samtidigt utan finansiering är verkligheten för en oberoende spelutvecklare. Att också tampas med att begreppet ”indiespel” förknippas både med innovation och dålig kvalité gör utvecklarnas egna spelplan till ett högriskprojekt. Att ha ett känt namn och rätt kontakter förbättrar oddsen avsevärt.Hur mycket tid vågar jag investera i att utveckla ett spel? Hur mycket pengar kommer spelet att generera i inkomst? Dessa frågor bör finna svar om ett indiespel ska bli ett lyckat projekt för skaparen av spelet. Detta påverkar i slutändan kvalitén på spelet och marknaden i stort. Indiespel lockar spelare som vill ha en kreativt intressantare upplevelse utan att bli alltför besviken på kvalitén.

Vart är spelutvecklingen på väg?

De storsäljande spelen som hänför mängder av spelare över hela världen och som därmed skapar en kollektiv gemenskap med trogna fans som tillbringar många timmar i spelet med likasinnade kan väl knappast konkurreras ut av indiespel? -”Säg inte det!” skulle nog vissa påstå. Se vad som hänt inom musikindustrin. Att någon artist är indie är en förutsättning för att ens vilja lyssna inom vissa kretsar.

Ett bra spel är ett bra spel oavsett utgivare

Kvalité är A och O inom spelvärlden. Är spelet dåligt vill ingen spela det. Så enkelt är det, till en viss gräns. Gränsen går vid förutsägbarhet och vid rörighet. Stora spelutvecklare kör ibland med för säkra kort där spelet inte tillåts överraska spelaren. Den förutsägbarheten kan göra ett spel dåligt trots fantastisk grafik och hög kvalité. Indiespel beskrivs ibland som röriga vilket är lika illa.

Att hitta rätt i speldjungeln

Om ett spel är bra sprids inte bara spelet utan även rekommendationer av spelet. Att sondera terrängen på nätet och läsa tips om bra spel är väl värd tid för att hitta rätt. Att rekommendera bra spel ger förutsättningar för ett bättre spelutbud med både kvalité och kreativitet, vilket bådar gott inför framtiden. Det är spelare som styr spelmarknaden och hur framtidens spel kommer att utvecklas.